בינה מלאכותית ולמידה עמוקה
מהפכה תעשייתית בהתהוות

דרור בן דוד, ראש תחום רשתות נוירונים רבודות במטריקס

בשנים האחרונות, הולך ומתפתח “ענף תעשייתי” שעניינו פתרון בעיות באמצעות תהליכים המזכירים את תהליכי המחשבה במוח האנושי.
במקום לחפש פתרון “אנליטי” לבעיות השונות – בונים תכניות מחשב הכוללות שכבות רבות של “נוירונים” ואלו, באמצעות “לימוד” של אלפי דוגמאות – מצליחות לפתור מגוון גדול של אתגרים שרק עד לאחרונה, היו בלתי פתירים.
כך למשל, ניתן ללמד תוכנות, כבר היום – לקרוא ו”להבין”, לכתוב, להאזין לדיבור ולהבין את תוכן הדברים, לפענח תצלומי לווין או הדמאות רפואיות, “לראות” סרטי ווידיאו ו”להבין” את תוכן הסרט
העולם הזה – של צפייה במידע לא מובנה – הבנתו והפיכתו למידע הניתן לתיאור באמצעות שפה משותפת, מאפשר יישומים חדשניים מסוגים רבים. כך למשל, אפשר לתת למחשב לקרוא את כל העיתונים שמתפרסמים בעולם – “להבין” מה הוא קרא ולשמור בבסיס נתונים את תוכן המאמרים השונים בצורה שמאפשרת חיפוש לפי תוכן המאמר.
דוגמא אחרת באותו עולם תוכן – היא היכולת לקרוא את כל המאמרים הרפואיים בתחום מסוים, כל יום – להבין “מה חדש” ולעדכן את הרופאים המתמחים, כך שיוכלו להישאר, כל הזמן בחזית המדע ולתת טיפול רפואי מיטבי למטופלים שלהם
דוגמא אחרת היא ה”מיקרופונים החכמים” או ה”עוזרים האישיים” כמו “סירי” של אפל, גוגל הום או “אלכסה” של אמאזון.
התקנים אלו מאפשרים למשתמש “לנהל שיחה” בלשון חופשית – כאשר המכשיר גם מבין את תוכן הדברים שהמשתמש “מדבר אליו”, גם מסוגל “לשמור את ההקשר של השיחה” וגם יכול “לענות למשתמש” בקול אנושי וטבעי.
“עוזרים אישיים” כאלה, מחוברים ל”ענן” ויכולים להפעיל אפליקציות שונות באופן ישיר.
כך למשל, אפשר להגיד ל”אלכסה” – “איזה סרטים יש היום בדיזינגוף סנטר?” והיא תענה ותקריא למשתמש את רשימת הסרטים. ועכשיו, אם המשתמש יגיד “תזמיני לי כרטיס לג’יימס בונד” – היא “תבין בעצמה” שהמשתמש מתכוון לסרט שיוצג בדיזינגוף סנטר והיא תשאל: “להזמין כרטיס אחד לסרט ג’יימס בונד ונערת הזהב, להיום ב 21:00, בדיזינגוף סנטר?” ואם המשתמש יענה “כן תזמיני” – האפליקציה תבצע את ההזמנה באופן אוטומטי תוך חיוב של כרטיס האשראי או חשבון ה”פייפאל”.
תחום נוסף שבו לבינה המלאכותית יש יתרון יחסי – הוא היכולת לעבד כמות עצומה של נתונים ולהשתמש בנתונים אלו כדי להבין “פאטרנים” ולתת תחזיות. לדוגמא, “רובוט” שיודע להביא בחשבון כל מסך ו/או פריט שהסתכלת עליו באתר של “אמאזון”, יודע את כל הקניות שעשית אי פעם, איפה היית, איזה ספרים אתה קורה, באיזה אפליקציות אתה אוהב להשתמש, בן כמה אתה, איזה אירועים משפחתיים עברו עליך וכדומה – יכול “לחזות” מה תרצה לקנות בימים הקרובים ולתת לך “הצעה שקשה לסרב אליה”. כמו למשל – קניית חיתולים לקראת לידה מתקרבת.
תחום שלישי שמתפתח בקצב גבוה הוא הרובוטיקה. תחום זה יאפשר ל”מכונות” לבצע כל מיני תפקודים שכיום קשים להן. כך למשל, בתחום הצבאי – חלק גדל והולך של כלי הטייס הופך להיות כלים בלתי מאוישים, בתחום הרכב, החל מ 2018 – מופיעים שרותי הסעה באמצעות רכבים אוטונומיים ועוד ועוד.
ההתפתחויות המהירות האלה נשענות על קצב התפתחות חומרות מעבדי המחשבים, הזיכרונות ורוחבי הפס שניתן להעביר בתקשורת – כמו גם על התופעה של “קוד פתוח” המביאה לחיסכון עצום בזמני הפיתוח ולזמינותם של מאגרי מידע עצומים בגודלם.
כל אלו גורמים לכך שקצב המהפכה צפוי רק לגדול, במהלך השנים הקרובות.
ברמה הפרקטית – אפשר לצפות ליישומים רבים שיקלו על חיי האדם – כמו למשל, רפואה ש”תפורה” לקוד הגנטי האישי של כל אחד מאתנו, “עוזרים אישיים” מתוחכמים וכיוצא באלו.
כבר היום, אפשר לראות כניסה מסיבית של יישומי “בינה מלאכותית” לטובת מיון תמונות לפי תוכן, תמיכה בפיצ’רים שונים של מצלמות הסלולר, אלגוריתמים ל”טירגוט” פרסומות ועוד ועוד.
במקביל, צפוי שיישומי בינה מלאכותית/ למידה עמוקה – יחליפו חלק מהעיסוקים שמתבצעים כיום על ידי בני אדם, בקצב גבוה יותר ממה שנצליח להכשיר אנשים למקצועות החדשים שיידרשו.
כך למשל – נהגי משאית שעוסקים בהובלות לטווחים ארוכים בארה”ב – ככל הנראה, יוחלפו במידה כזו או אחרת, ע”י משאיות אוטונמיות וקשה להניח שיהיה קל לעשות להם “הסבה מקצועית” לתחום התוכנה/ מדעי הנתונים.
למעשה, יש מכוני מחקר שמאמינים שתוך כעשור – סד”ג של שליש מהמקצועות הקיימים כיום יוכלו להתבצע ע”י “בינה מלאכותית”.
וכמו כל מהפכה תעשייתית – “החוכמה” טמונה בשאלה איך “לרכב על הגל”, מצד אחד, ואיך לא “לטבוע בצונאמי”, מצד שני.
“מטריקס” ממוצבת במקום אידיאלי למינוף המהפכה. מצד אחד היא עוסקת העולם המיחשוב על ענפיו השונים, ומצד שני, יש לה גופים שמפתחים יישומי “בינה מלאכותית” – מהמתקדמים שיש בישראל ובעולם.
אפשר להניח שבשנים הקרובות – חלק גדל והולך מהערך העסקי של “מטריקס” יגיע מהעיסוק בעולמות התוכן של “בינה מלאכותית”/ למידה עמוקה וה”אקו סיסטם” שסביבם – הן פנימית והן באמצעות לווי ותמיכה של החברות הגדולות במשק – בכניסתן לעולם התוכן החדשני והמרתק הזה – כל אחת בתחום המומחיות שלה.

רוצים לשמוע עוד?

מלאו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

כל השדות המסומנים ב * הינם שדות חובה

*
*
*
*