אקוסיסטם ענן

מאת חיים בן חיים, מנהל עסקי של פעילות Matrix Cloudzone

ארגונים כבר לא עוברים לענן רק כדי לחסוך בהוצאות, אלא גם כדי להגדיל את הרווחים, ולמען צמיחה וחדשנות עסקית. ארבעה טיפים שיעזרו לכם למצות את היתרונות של האקוסיסטם בענן

עם כניסת נגיף הקורונה לחיינו, הפך הצורך בשחרור מוצרים דיגיטליים בקצב מהיר להכרח. הארגונים שכבר עברו לענן מבעוד מועד הרוויחו, תודות לקיצור תהליכי ה-Time to Market באופן משמעותי. הגמישות שמאפיינת את הענן, עם היכולת להגדיל ולצמצם את השימוש במשאבים בהתאם לצורך, אפשרה לארגונים לשרוד ואף לצמוח עסקית בתקופה שהדבר היחידי הבטוח בה הוא חוסר ודאות. ארגונים אחרים שלא תכננו לעבור לענן, או שמעבר כזה היה רק חלק מתכנית עתידית שלהם, שינו את התכנית האסטרטגית והאיצו את תהליכי המעבר. הענן כיום מציע אקוסיסטם שלם עם מגוון של פתרונות כמו Data & Analytics, אבטחת מידע, סייבר וקישוריות מואצת. להלן ארבעה טיפים שיעזרו לכם לנווט נכון את מעבר הארגון לענן, ולמצות את האפשרויות שגלומות בו.

1) התחילו בחקר מקדים של המערכות הקיימות, הגדירו יעדים והכינו תכנית אסטרטגית

צעד חיוני להצלחת המסע לענן טמון בחקר מקדים של המערכות הקיימות בארגון והגדרת המטרות שנבקש להשיג. תהליך כזה מתחיל בבחינה של מערכות המידע הקיימות של הארגון ושל האתגרים העסקיים של הארגון עם הפנים קדימה. מיפוי של המצב הקיים לצד ההזדמנויות והאתגרים אותם פוגש הארגון, יאפשר להגדיר את מטרות המעבר לענן ואת הערך העסקי שהענן יכול להביא לארגון. מפו את ההזדמנויות של מעבר ענן על בסיס הערך שהן מביאות לצד הישימות של ההעברה שלהן לענן.
שימו לב, מומלץ לתת עדיפות למטרות העסקיות שלכם. המטרה היא צמיחה עסקית וניצול מרבי של הפוטנציאל בענן, ולא רק להמשיך ולתפקד כמו קודם, רק בענן. חלק מהארגונים מבקשים לעבור לענן על מנת להפחית עלויות, אך לעיתים משתלם יותר להעלות תקציבים בהתחלה על מנת לדחוף את הארגון לרווחיות, צמיחה וחדשנות בהמשך.

2) קחו בחשבון כי מעבר מוצלח לענן כרוך בחינוך ובשינוי של הארגון

ארגון שמתכנן מעבר לענן, מוטב שיבחר את הצוות שיוביל את המהלך, ולאחר מכן יכין את חברי הצוות היטב למסע. תהליך בחירת הצוות כולל בחינת כישורי אנשי המקצוע הקיימים, איתור פערי ידע, וגישור עליהם באמצעות הכשרה מתאימה לצוות הקיים או העסקה של כוח אדם נוסף. במידה ואתם מנהלים או חברים בצוות כזה, חשוב להכיר היטב את האפשרויות הטמונות בטרנספורמציה אל הענן, כמו גם שתדעו כיצד להשתמש בהם.
השינוי שנדרש עם המעבר לענן נוגע לתפקידים שונים במערכות מידע (אנשי תשתיות, אבטחת מידע, מובילי פיתוח) כמו גם לתפקידי רכש, בקרה תקציבית, רגולציה, ניהול סיכונים ויועצים משפטיים.
הגדרה מראש של הצוות שמוביל את המהלך והכנה ראויה שלו, כך שיוכל להמשיך ולקדם באופן עצמאי את השימוש בענן בארגון, תוביל לחיבור של העובדים בחברה למהלך ולמחויבות גבוהה שלהם להצלחת המסע לענן.

3)מעבר לענן פותח בפניכם דלת לאפשרויות רבות של התייעלות וצמיחה עסקית – שמרו על ראש פתוח על מנת להפיק מכך את התועלת המרבית

הענן מציג אפשרויות לשינוי וניהול של אופרציות עסקיות, שאם יוטמעו, יהיו בעלי ערך עצום לארגון. לכן חשוב לשמור על ראש פתוח. בין הדוגמאות הרבות אפשר למצוא NLP, תהליכי אוטומציה (RPA), בוטים לתמיכה בשירות לקוחות, סגירה של חשבונות ותהליכי תשלום בכרטיסי אשראי ועוד. כבר היום ארגונים בישראל מבינים את הפוטנציאל האדיר שטמון בשירותי Data & Analytics של הענן. כך למשל, על פי סקר STKI 2021, כ-55% מהארגונים בישראל מתכננים לעבור לענן ציבורי לצרכי Data & Analytics. קחו את זה עוד צעד אחד קדימה. נסו לחשוב, ועודדו לכך גם את הקולגות והעובדים שלכם, על דרכים חכמות יותר לבצע אופרציות עסקיות באמצעות שימוש בשירותים ובטכנולוגיות שהענן מאפשר. הדבר יכול להעניק לארגון יתרון תחרותי משמעותי.

4) שלבו אבטחת מידע וסייבר כחלק אינטגרלי מאסטרטגיית המעבר לענן

ארגונים חוששים לעבור לענן בשל שיקולי אבטחה, אבל האמת היא שרוב כישלונות האבטחה בענן נובעים מטעויות misconfiguration של ארגונים. למעשה, על פי גרטנר, עד 2025 99% מכישלונות האבטחה בענן יהיו כתוצאה מטעויות מסוג זה. לכן חשוב מאוד לשלב גורמים שקשורים לאבטחת מידע וסייבר בצוות המעבר לענן ממש מההתחלה, במקום להתייחס למעבר לענן ולאבטחת סייבר באופן נפרד לחלוטין, עם צוותים שונים, שמתמקדים בשלבים שונים.

כמו כן, המעבר לענן מזמן אפשרות לשימוש בכלים חדשניים בתחומי אבטחת מידע וסייבר, אשר יכולים לקדם מאוד את החוסן של הארגון. שימוש בכלים מתקדמים של אבטחת מידע וסייבר לא רק מגן על הארגון יותר טוב, אלא גם נותן לכם יתרון בקרב הלקוחות, כארגון שהם יכולים לשים בו את מבטחם.
לבסוף, יש חשיבות גם לסנכרון בין צוות הענן לצוות אבטחת המידע והסייבר מההתחלה, כיוון שממילא יהיו להם נקודות השקה בהמשך הדרך, ומפגש בשלב מאוחר מדי עלול לעורר התנגדויות פנים ארגוניות ולמנוע היערכות נכונה.

חשוב להפנים שאבטחת המידע בענן אינה “בעיה”, מובילות הענן הציבורי משקיעות משאבים רבים באבטחת מידע ובאפליקציות בסיס, שהן בעלות חשיבות עליונה להצלחת הטרנספורמציה הדיגיטלית. למעשה, לרב רובם של הארגונים, מעבר לענן יכול להציע עלייה משמעותית ברמת אבטחת המידע הארגונית. יתירה מכך, עלות יישום אבטחת מידע בענן תהיה כמעט תמיד נמוכה יותר מעלות יישום אותה רמת אבטחה בחצרות הארגון.

רוצים לשמוע עוד?

מלאו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

כל השדות המסומנים ב * הינם שדות חובה

*
*
*
*