איך מבדילים בין סוכר למלח?
כשאנחנו פותחים אריזה של מזון, אנחנו מצפים לקבל מוצר שמגיע אלינו מושלם: בטוח למאכל, אסתטי, טעים ואיכותי. בדרך כלל אנחנו לא חושבים מה היה צריך לקרות בדרך כדי שהמוצר הזה יעמוד בכל הציפיות האלה. במפעלי מזון המייצרים מאות ואלפי מוצרים בכל דקה, כל טעות קטנה, כמו בלבול בין סוכר למלח, שינוי צבע במוצר או אריזה שאינה אטומה, עלולה להיות בעלת השלכות רחבות. כאן נכנסת לתמונה טכנולוגיה שמקבלת בשנים האחרונות תפקיד מרכזי בתעשיית המזון: ראייה ממוחשבת המשלבת בינה מלאכותית. זו מערכת מצלמות ובקרה שמזהה פגמים שאינם ניתנים לזיהוי בעין אנושית, ובכך מגינה עלינו, הצרכנים, ועל המותגים שאנו סומכים עליהם.
ראייה ממוחשבת משלבת טכנולוגיות AI מתקדמות ומאפשרת בדיקה של כל יחידה המיוצרת במפעל, ולא רק דגימה של מוצרים בודדים כפי שהיה נהוג בעבר. המערכת מצלמת, מנתחת ומקבלת החלטות בזמן אמת: האם המוצר תקין ומוכן לשיווק, או שעליו להיפסל. היא יודעת לזהות גוף זר שנפל לתוך מוצר, אריזה שאינה אטומה היטב, תווית שחסרה מידע או כיתוב שגוי, צבע שאינו תואם את התקן, או מילוי חסר או עודף באריזה. המערכת מדייקת גם במקומות שבהם העין האנושית מתקשה: קווים מהירים, תאורה מורכבת או מוצרים בעלי מרקם וצורה לא אחידים. כך מתאפשרת הגנה על איכות המוצר והבריאות שלנו בקנה מידה שאדם לא יכול לעמוד בו.
בחזית בקרת איכות המזון: מבדיקה של אחידות צבע ומרקם במזון לתינוקות, דרך זיהוי פערי גודל בייצור ירקות קפואים ועד לחלקיקים זרים במארזי בשר.
ראייה ממוחשבת נמצאת כיום בחזית בקרת האיכות של מגוון רחב של מוצרים. במפעלים לייצור מזון לתינוקות היא בודקת את אחידות הצבע והמרקם ומזהה כל שינוי שעלול להעיד על פגם בחומר הגלם או חוסר סטריליות. במפעלים לייצור ירקות קפואים היא מזהה פיסות ירק שאינן בגודל הנכון, כתמי ריקבון או גופים צמחיים זרים שנקלטו במהלך הקטיף והעיבוד. במוצרי מאפה היא מאתרת סימני חריכה או אפייה לא אחידה שיכולים להשפיע על הטעם ועל איכות המוצר. בתעשיית הבשר והדגים המערכת מסוגלת לזהות חלקיקים שאינם אמורים להימצא במוצר הסופי, כמו שיירי עצם או עור. בכל אחד מהיישומים האלה, ראייה ממוחשבת מוודאת שהמוצר שמגיע למדף עומד בסטנדרטים הגבוהים ביותר של בטיחות, ניקיון ואיכות, בדיוק כפי שהצרכן מצפה.
הצילו ריקול! כך ראייה ממוחשבת מונעת את תרחיש הבלהות של כל יצרן מזון.
השימוש בראייה ממוחשבת משפיע ישירות על איכות המזון ועל יכולתם של יצרנים להימנע ממצבים רגישים ויקרים. אף יצרן אינו רוצה להתמודד עם מצב שבו מתגלה פגם במוצר מזון. התרחיש הגרוע ביותר במקרה כזה הוא, כמובן, פגיעה בצרכנים. אך גם בהיעדר נזק ממשי, עצם הצורך בביצוע "ריקול" (Recall) עלול להסב נזק תדמיתי וכלכלי נרחב.
ריקול, הוא מצב שבו היצרן נדרש לאסוף מוצרים מהמדפים, ולהודיע לציבור כי סדרת ייצור שלמה נפסלה. אירועים כאלה כמעט תמיד מלווים בפרסום תקשורתי שלילי. הציבור אינו יודע להבחין בין סדרות שונות של אותו מוצר, והאמון במותג כולו מתערער. הניסיון מלמד שגם תקלה קטנה עלולה להתגלגל לאירוע רחב היקף ולנזק תדמיתי וכלכלי ממושך.
כאן נכנסות לתמונה מערכות הראייה הממוחשבת. מערכות חכמות אלה מפחיתות משמעותית את הסיכון שמוצר פגום יגיע אל הצרכן. בנוסף, מערכות אלה מייצרות תיעוד ושליטה מלאה בתהליך הייצור, כל נתוני הבדיקה נשמרים, ובמידת הצורך ניתן להוכיח לרשויות הפיקוח ולגורמים הקמעונאיים כי המוצר עבר בקרות איכות קפדניות. בעולם שבו הרגולציה מחמירה והצרכנים דורשים שקיפות מלאה, מערכות ראייה ממוחשבות הן תנאי בסיסי לאמון הציבור ולחוסן עסקי בענף המזון.
המפעל עובד חכם יותר: יעילות, דיוק וחיסכון בפס הייצור
ראייה ממוחשבת אינה רק כלי לבקרת איכות, היא מנוע לשיפור מתמיד של יעילות הייצור. כשהמערכת מזהה בעיות מיד עם הופעתן, ניתן לעצור את התקלה עוד בשלביה הראשונים, לפני שנוצרת סדרה שלמה של מוצרים פגומים. הדבר מונע בזבוז של חומרי גלם וזמן עבודה, מצמצם את ההחזרים מהשוק ושומר על יציבות הייצור. התוצאה היא סביבת ייצור מבוקרת, נקייה ובטוחה יותר, כזאת שמאפשרת תגובה מהירה, שיפור מתמיד ויתרון תחרותי משמעותי בעידן שבו מהירות ודיוק הם שם המשחק.
הראייה הממוחשבת ממשיכה להתפתח – כך תראה בקרת האיכות של מחר
הטכנולוגיה של הראייה הממוחשבת ממשיכה להתקדם בצעדים מהירים. שילוב של אלגוריתמים מבוססי בינה מלאכותית מאפשר למערכות הראייה “ללמוד” מהמוצרים שהן בודקות, להשתפר באופן רציף, ולהפוך מדויקות יותר לאורך זמן. כך, במקום להגיב לטעויות, הן מצליחות למנוע אותן מראש. בשנים הקרובות, מערכות הראייה הממוחשבת יתממשקו עם חיישנים אופטיים מתקדמים, רובוטיקה משולבת ומודלים חכמים שיבחנו לא רק פגמים גלויים אלא גם סימני בלאי, חיי מדף ואפילו זיהוי זיהומים זעירים בתהליך הייצור. מפעלים שמשכילים לאמץ את הטכנולוגיה הזו מייצרים כבר כיום מוצרים אחידים ואיכותיים יותר, ומבססים את מעמדם כספקי מזון אמינים ובטוחים בעיניי הצרכנים.
תעשיית המזון המודרנית עושה הכל כדי להבטיח שכל מוצר מזון שנכנס לביתנו יעמוד בסטנדרטים הגבוהים ביותר. ובעולם שבו מכונות יודעות להבדיל בין סוכר למלח, כולנו יכולים ליהנות ממזון בטוח, איכותי וטעים יותר בכל יום מחדש.
לפרטים נוספים שלחו מייל ל- sales@asiovision.com
מלאו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
כל השדות המסומנים ב * הינם שדות חובה