ארגונים פיננסיים לומדים לרוץ מרתון בספרינטים של מאה מטר

המגזר הפיננסי נמצא בתנופה של חדשנות, ועל מנת לאפשר זאת, יותר ויותר ארגונים וחברות מאמצים טכנולוגיות ומתודולוגיות שיאפשרו קצב מהיר יותר וייעול תהליכי פיתוח. על פי הערכות אנליסטים, השנה יחול זינוק של 20% באימוץ של טכנולוגיות  Low-Code. במקביל, חלה בשנים האחרונות עלייה משמעותית באימוץ של מתודולוגיית אג’ייל. ישבנו לשיחה עם גבריאל בן הרוש חסון, CTO במטריקס DevOps, עם רנט מאירוב, מנהל מרכז התמחות Low Code במטריקס דיגיטל ופינטק ועם יזהר מזרחי, CTO מטריקס דיגיטל ופינטק, לבדוק איך “מפתחים יותר בפחות” כיום בארגונים, ולמה זה חשוב במיוחד במגזר הפיננסי

הקורונה הובילה להאצה דיגיטלית אדירה במגזר הפיננסי, עם מעבר מרכז הכובד לדיגיטל, ההתפתחות ברגולציה (בנקאות פתוחה) וצמיחת ענף הפינטק, בנקים  וגופים פיננסיים מסורתיים כיום נדרשים לתהליכי פיתוח מהירים הרבה יותר על מנת לתת מענה לציפיות הלקוחות ולהישאר רלוונטיים. “ארגונים שמאמצים טכנולוגיות לואו קוד, ארכיטקטורות דור חדש ומתודולוגית אג’ייל ודבאופס”, מסביר גבריאל בן הרוש חסון, CTO  במטריק סDevOps , “יכולים לפתח יותר תוצרים בפחות עלות וזמן, באיכות ובגמישות גבוהות יותר, ועם מוכנות טובה יותר לעתיד, והדבר מעניק להם יתרון משמעותי בשוק התחרותי של היום. כל מי שמכיר היטב את המפה הטכנו-עסקית של המגזר הפיננסי כיום, מבין עד כמה יתרון כזה נחוץ.

בנקים כיום צריכים מצד אחד להתמודד עם שחקנים חדשים מעולמות הפינטק, שעובדים בקצב של סטארטאפ, ומצד שני, למצוא פתרונות לאתגרים כגון מערכות legacy מבוססות טכנולוגיות ותיקות דוגמת main frame ועמידה בדרישות רגולטוריות. הם צריכים לגשר בין הצורך לעמוד בתחרות ולספק ללקוחות שירות מתקדם מבחינה טכנולוגית, ומצד שני להמשיך ולתחזק מערכות מיושנות, עם קצב איטי יותר, שעלול להוות מכשול לזמני התגובה המהירים הנדרשים של מערכות אונליין.

מאיצים פיתוח וצמיחה עסקית עם טכנולוגיית Low-code

אחת הדרכים להאיץ תהליכי פיתוח ולחסוך בעלויות, היא טכנולוגיית Low-code שצוברת תאוצה משמעותית בעולם. טכנולוגיות Low-code מאפשרות למשתמשים לפתח יישומים באופן ויזואלי וקונפיגרבלי במקום לכתוב שורות קוד. השימוש בכלי Low Code מאפשר לארגונים להתגבר כך על המחסור העצום בכוח אדם בהייטק, ולהגיע לשוק עם פתרונות חדשניים מהר יותר. לפי תחזיות של חברת הייעוץ Gartner, עד שנת 2024 כ-65% מהאפליקציות יפותחו בטכנולוגיית Low-Code, ובשנת 2023 יחול זינוק של 20% באימוץ של הטכנולוגיה.  ולפי סקר חברת הייעוץ Forrester, כבר היום 39% מהמפתחים בבנקים מדווחים על שימוש בכלים של Low-code.

“ניתן להתייחס לפלטפורמות  Low-Codeככלי לדמוקרטיזציה של עולם הפיתוח, כי הן מאפשרות לאנשים מרקעים שונים, לאו דווקא טכנולוגיים, להתעסק בפיתוח מבלי הצורך לדעת לפתח קוד”, אומר רנט מאירוב, מנהל מרכז התמחות Low Code במטריקס דיגיטל ופינטק, “מהבחינה הזאת, הן מביאות עמן בשורה גדולה לארגונים ככלל, ובפרט לארגונים פיננסיים, שסובלים ממצוקת המחסור באנשי פיתוח.

הן מאפשרות האצה בפיתוח ובצמיחה העסקית, מוזילות עלויות, ומשחררות את המתכנתים לעסוק בדברים מורכבים יותר שמצריכים הבנה מעמיקה בתחום, וכך מסייעות לארגונים לספק בצורה אג’ילית ומהירה פתרונות דיגיטל מתקדמים ללקוחותיהם ולעובדים בארגון ומחוצה לו. הן פותחות עבור חברות הזדמנויות פיתוח נוספות, מסייעות להן לקצר את ה-Time To Market שלהן, ואף מאפשרות לייצר ממשק משתמש חדשני גם עבור מערכות Legacy, שהחלפתן כרוכה בהשקעת משאבים רבים, מה שחשוב במיוחד במקרה של ארגונים פיננסיים כמו בנקים.”

Time to Market מהיר יותר עם מתודולוגיות Agile & DevOps

“ל-DevOps ו-Agile יש מטרה משותפת: Time to Market כמה שיותר מהיר” אומר גבריאל בן הרוש חסון, “Agile מסייע לכך בחיבור בין הביזנס לפיתוח – קשב ומודעות להתפתחויות בשוק וקיצור הזמן לדרישות שמעבירים לפיתוח. DevOps מסייע לכך בחיבור בין הפיתוח לאופרציה, ומאפשר שחרור מוצרים בקצב הרבה יותר מהיר. עבור ארגונים פיננסיים, קיצור הTime-to Market כיום הוא קריטי, והם מבינים את זה.

בעקבות הקורונה חלה האצה אדירה במעבר של חברות וארגונים לשימוש במתודולוגיית Agile. כך למשל, על פי סקר שנערך ב-2021 בהשתתפות אנשים מקהילת פיתוח התוכנה ברחבי העולם, אחוז צוותי הפיתוח שמשתמשים במתודולוגית Agile יותר מהכפיל את עצמו מ-37% ל-86% וחל גידול משמעותי באימוץ פתרונות DevOps. 74% מהמשתתפים בסקר ציינו כי הם שילבו בעבר או מתכננים לשלב פתרונות DevOps.

“זה בא לידי ביטוי גם במגזר הפיננסי”, אומר גבריאל, “בנקים עם תרבות ארגונית אג’ילית מפתחים מוצרים חדשים הרבה יותר מהר והם גם מהירים יותר בזיהוי הזדמנויות ובהפחתת עלויות. האימפקט יכול להיות דרמטי. למשל, בעקבות אימוץ של תרבות אג’ילית, בנק משכנתאות מוביל בארה”ב הצליח להוריד את הזמן שלקח לשחרר פיצ’רים חדשים בכ-75%, מממוצע של 3-6 חודשים ל-6-8 שבועות ואחוז הלקוחות שהשתמשו בפיצ’רים החדשים קפץ מ-50% ל-87%.

ככלל, אימוץ מתודולוגיות Agile ו-DevOps מסייע בפתרון האתגרים העומדים בפני ארגונים פיננסיים כיום. למשל, אימוץ מתודולוגיית הפיתוח Agile SAFe יכולה לעזור בפיצוח האתגר של סנכרון בין צוותי פיתוח באונליין ומובייל המתקדמים בקצבים מהירים לעומת צוותי Legacy המתקדמים בקצבים איטיים יותר. היא עושה זאת על ידי כך שהיא מאפשרת לכל תחום להתקדם בקצב שלו יחד עם נקודות סנכרון והצלבה בין התחומים.

אתגר נוסף שאיתו מתמודדות חברות במגזר הפיננסי הוא עמידה בדרישות רגולטוריות. אימוץ מתודולוגיית DevOps מאפשר, בין היתר, לייצר אוטומציות לתהליכי רגולציה. אוטומציות אלו מאפשרות להפחית את הסיכון לטעויות אנוש, להבטיח עקיבות ושקיפות. Compliance testing אשר ישולבו בתהליך האוטומציה יאפשרו זיהוי מוקדם של תקלות ואי עמידה בדרישות הרגולטוריות, וכך ניתן יהיה לתקן את התקלות בשלב מוקדם בתהליך הפיתוח.”

“קיימת תפיסה שגויה ש-Agile לא מתאים לפרוייקטים גדולים” מוסיף גבריאל, “אבל הניסיון שלנו במטריקס מוכיח שההיפך הוא הנכון. שילוב של Agile ו-Devops במגה פרוייקטים, באמצעות מתודולוגיות Agile סקלביליות, הוא לא רק ישים אלא שהוא הדרך היחידה להצליח ולדוור מגה פרוייקטים בלו”ז, בתקציב ובתכולה.”

NewGen Architectures כוחות העל של ארגונים

כלי נוסף שעומד כיום לרשות ארגונים פיננסיים, הוא השימוש ב-NewGen Architectures. לדברי יזהר מזרחי, CTO מטריקס דיגיטל, “הארכיטקטורות של הדור החדש מאפשרות לארגונים פיננסיים להיות חסכוניים, גמישים ומהירים יותר, ולכן גם מעניקות יתרון משמעותית בשוק שרק הופך להיות יותר תחרותי. הן כוללות, בין השאר, אתMSA – Micro Services Architecture  , את Event-driven architecture  EDA – ואת  Serverless Architecture- כשלכל אחת מהן יתרונות ייחודיים משלה.

ארכיטקטורת MSA היא דרך לתכנן ולבנות יישומי תוכנה המורכבים מרכיבים קטנים ועצמאיים, כשלכל אחד מהם פונקציה ספציפית. יתרונותיה עבור הארגונים הפיננסיים כוללים: גמישות מוגברת; מדרגיות טובה יותר כי ניתן להרחיב מיקרו-שירותים בנפרד; אמינות גבוהה מכיוון שאם רכיב אחד נכשל, שאר המערכת יכולה להמשיך לפעול; ותחזוקה קלה יותר.

ארכיטקטורת EDA מאפשרת לבנות יישומי תוכנה המגיבים לאירועים, ולא לבקשות. יתרונותיה הם עיבוד בזמן של אירועים עם התרחשותם – מה שיכול להיות שימושי מאוד עבור גופים פיננסיים שעבורם קבלת החלטות מהירה היא קריטית; מדרגיות משופרת המאפשרת עיבוד אירועים במקביל; גמישות מוגברת; אינטגרציה טובה יותר ועיבוד נתונים משופר.

Serverless architecture מאפשרת לבנות ולהפעיל יישומים ושירותים ללא צורך בניהול תשתית. במקום זאת, ספק הענן מנהל את התשתית ומקצה באופן דינמי את המשאבים הנדרשים להפעלת האפליקציה, וגובה תשלום עבור כמות המשאבים המדויקת הנמצאת בשימוש. יתרונותיה עבור ארגונים גדולים היא עלויות נמוכות יותר מכיוון שאין צורך להשקיע ולתחזק שרתים ייעודיים; מדרגיות מוגברת; זמן הגעה משופר לשוק; גמישות גבוהה; ואבטחה טובה יותר הנסמכת על אמצעי האבטחה של ספקי הענן.”

“הניסיון שלנו במטריקס” מסביר יזהר, “הוא להתאים לאתגר העסקי ארכיטקטורות מהדור החדש, באופן שמבטיח לא רק פיתוח מהיר, אלא גם מוכנות וגמישות לתרחישים עסקיים וטכנולוגיים עתידיים”.

“ארגונים פיננסיים” מוסיף יזהר, “פועלים בעולם של אי ודאות ודאית. ארכיטקטורה מתאימה מאפשרת להם להיות Future Ready.”

רוצים לשמוע עוד?

מלאו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

כל השדות המסומנים ב * הינם שדות חובה

*
*
*
*